Projecten

Nationale wiskunde dagen

Ter ere van het 25 jarige jubileum van de Nationale Wiskunde Dagen in 2019 heeft de NWD aan al haar leden het Resolf bordspel cadeau gedaan. Het was nog een hele klus om de bord-spellen (1000 stuks) in dozen te verpakken, maar uiteindelijk een leuk en gezamenlijk karwei. Voor dit feestelijke moment is een speciaal ontwerp ontwikkeld voor dit jubileum geschenk, zoals hieronder te zien is. Hierbij wil ik de organisatie van de NWD bedanken en in het bijzonder Joke Daemen voor de fijne samenwerking.

IJsfontein India

In samenwerking met IJsfontein(Ludowise) is in augustus 2017 het format Resolf ingezet voor een pilot beginnend november 2017 (officieel) in India (Bangalore, Karnataka) voor onderwijsdoeleinden. De pilot duurt tot medio eind 2018 en betreft 12 basisscholen. Hierbij is Resolf één van de vier formats die IJsfontein zal gaan inzetten. IJsfontein heeft zelf content ontwikkeld met het format van Resolf, naast het rekenen, voor bijvoorbeeld de taallessen. Als de pilot een succes is, wordt Resolf verder uitgerold. IJsfontein heeft in september 2017 een succesvolle training gegeven met het format Resolf. In het eerste kwartaal van 2018 ga ikzelf (uitgenodigd door IJsfontein...geweldig & bedankt ook naar India om te ervaren hoe er op de scholen met Resolf wordt gewerkt en om een workshop te geven.

Voor deze pilot is een nieuw bord ontwikkeld zoals hiernaast is te zien.

Het project Arivu-Disha is een initiatief van Headstreams in samenwerking met Mphasis, waarbij IJsfontein (Ludowise) de technische partner is.

Bartjens

Dit artikel verscheen in het tijdschrift "Volgens Bartjens"

Volgens Bartjens

Sanders puzzels

Begin 2017 ben ik naar Martin Sanders in Vaassen geweest. Dit contact leverde leuke en vruchtbare gesprekken tussen Sanders Puzzels en RESOLF om deze ’rekenpuzzel’ bij Sanders te gaan uitbrengen. Er is veel werk verzet om de RESOLF-puzzels voor de schriftelijke uitgave in het juiste ‘format’ te krijgen. Met veel plezier en enthousiasme is dit gedaan! In de zomer (vanaf week 29) zal het eerste RESOLF Puzzelpocket door Sanders Puzzels bij verschillende winkels worden geïntroduceerd.

De RESOLF-puzzelboeken worden onder andere bij Readshop en Ako aangeboden. De pocket ligtt ook bij Jumbo en zal in de zomer van 2017 in de kranten (AD en Trouw) verschijnen.

Kenmerkend voor de RESOLF Puzzel in de Sanders uitgave is dat elke puzzel slechts één unieke oplossing kent. Met andere woorden: er is altijd maar één rangschikking (permutatie) met de speelstenen mogelijk om de juiste veldwaarden te bereiken. Twee vormen (Driehoek en Envelop) hebben we toegepast. Wij horen graag uw ervaringen en suggesties over deze nieuwe RESOLF-puzzel. Bijvoorbeeld of deze te moeilijk zijn of juist te makkelijk en of er behoefte is aan complexere puzzels. Uw reacties kunt u kwijt bij Sanders en op info@resolf.com.

Naast een schriftelijke uitgave bij Sanders bestaat er ook een bordspel van RESOLF. Zo kunt u gemakkelijk puzzelen met de uitwisbare speelstenen en het puzzelboekje. Dit jaar zullen er 10 bordspellen onder de juiste inzendingen van RESOLF-puzzels onder de Sanders-puzzelaars worden verloot. Natuurlijk is er ook een app. verkrijgbaar in de Appstore en GooglePlay. De nieuwste versie voor IOS en Android wordt einde 2017 verwacht Binnen het basis- en voortgezet onderwijs wordt RESOLF op alle niveaus gespeeld. U kunt via online spelen de meer algebraïsche puzzels spelen, bijvoorbeeld rekenen met wortels, logaritmen, goniometrie, letter rekenen of (lineaire en kwadratische) functies.

Heel veel puzzelplezier!

Rolf Doets